BBR geotehnička sidra

Među prvim primjenama BBR tehnologije prednapinjanja u niskogradnji bilo je za usidrenje konstrukcija u tlo i za stabiliziranje nagiba pomoću geotehničkih sidara. Otada su BBR geotehnička sidra značajno napredovala, a posljednja u nizu prekretnica - CONA® CMG kabelsko geotehničko sidro - već je koristila širokom krugu klijenata. PT šipke, elementi za čavljenje tla, štapna sidra za stijene i mikropiloti upotpunjavaju ponudu.

Roseires Dam (Republic of Sudan) by BBR Network Member Structural Systems

Funkcija i opseg

Funkcija geotehničkih sidara je omogućiti usidrenje konstrukcija na čvrste podloge - kroz aktivno naknadno prednapinjanje geotehničkih sidara u zonu usidrenja ili kroz pasivno usidrenje kroz silu prenesenu na glavu sidra nakon završetka prednapinjanja (npr. štapnim sidrima za stijene). Glavne sastavnice geotehničkog sidra su sidrišna dionica, slobodna dionica i glava sidra. Specifikacija i određivanje pojedinosti svake sastavnice ovisi o uvjetima na terenu, vrsti tla, zahtjevima izdržljivosti i geometrije sustava sidrenja, proračunskom opterećenju i ograničenja na lokaciji.

CONA CMG sidra su trenutačno dostupna s kapacitetima od 260 kN do 25.390 kN s maksimalnog prekidnog opterećenja (od 1 do 91 kabel) i sa širokim rasponom opcija u pogledu zaštite od korozije i geometrije.

Privremena sidra

Kada je životni vijek sidra ograničen na manje od dvije godine, može ga se pobliže označiti kao privremeno sidro - ovisno o uvjetima na lokaciji, posljedicama popuštanja i riziku od korozije. Privremena sidra imaju smanjenu zaštitu od korozije, jednostavnije pojedinosti i mogu se podesiti tako da ih je moguće ukloniti nakon što više nisu potrebna, uz detaljno podešavanje natega i sidra. Privremena sidra uobičajeno imaju sidrišnu dionicu dužine između 4 i 12 metara s „golom“ užadi, pričvršćenu injekcijskom smjesom. Dužina slobodne dionice obično je veća od 7 m, pri čemu je uže pojedinačno namašćeno i obloženo glatkom PEHD cijevi.

Sidra koja se mogu ukloniti potrebna su kada privremena sidra ne mogu biti ostavljena u tlu nenapregnuta. Najčešće su razlog tomu uvjeti prava služnosti na nekretnini ili uvjeti u okolišu.

Trajna sidra

Trajna sidra dizajnirana su s visokom razinom zaštite od korozije, što ih čini različitima od privremenih sidara. Ona su u potpunosti smještena u cijevi - koja je glatka na slobodnoj dionici i valovita na sidrišnoj dionici. Vlačni elementi su pojedinačno namašćeni i obloženi polietilenom na slobodnoj dionici i „goli“ na sidrišnoj dionici. Unutrašnje i vanjsko punjenje injekcijskom smjesom osigurava visoku zaštitu od korozije za životni vijek veći od 100 godina.

Slično privremenim sidrima, trajna sidra trebaju imati sidrišnu dionicu koja je tipično duga između 4 i 12 metara s „golom“ užadi složenom u oblik lukovice i pričvršćenu injekcijskom smjesom. Slobodna dionica treba biti duža od 7 m.

BBR sidra zapravo drže rekord kao najduža ikad postavljena trajna geotehnička sidra, dužine preko 142 m!

Ključna točka za mnoge projekte je sposobnost provjere, ispitivanja ili ponovnog napinjanja sidara tijekom životnog vijeka konstrukcije. Ovisno o podešavanju detalja sidrene glave, dužina slobodne dionice sidra dozvoljava provjeru napinjanja u budućnosti, kao i ponovno napinjanje u slučaju potrebe. Sidrene glave koje je moguće ponovno napregnuti i kontrolirati dostupne su za sve veličine CONA CMG sustava.

Ponuda usluga

Arjang & Tanum Wind Farms (Sweden) by BBR Network Member Spännteknik AB

 

BBR-ovi PT specijalisti su dostupni u svakoj fazi vašeg projekta kako bi vam pomogli u odabiru sustavu sidrenja. Rane konzultacije s predstavnicima BBR-a vodit će učinkovitijem dizajnu, s obzirom da oni mogu ponuditi usmjeravanje o mnogim opcijama i konfiguracijama dostupnim za CONA CMG tehnologiju ili bilo koji drugi sustav geotehničkih sidara - te će vam pomoći specifično odrediti najbolja sidrenja za vaš projekt. Usluga uključuje:

  • Usluge konzultiranja za izvođače i projektne konzultante
  • Predmontažu i isporuku na lokaciju
  • Instalaciju, napinjanje i postupke injektiranja
  • Nadzor, provjeru i ponovno napinjanje
  • Popuštanje sile i uklanjanje sidara

Opseg proizvoda

BBR mreža nudi širok raspon proizvoda za sve vrste primjena:

  • CONA CMG sidra od užadi za tlo i stijene (trajna i privremena)
  • BBR CONA sidra za tlo i stijene (trajna i privremena)
  • BBRV kabelska geotehnička sidra
  • Sidra sa šipkom za naknadno prednapinjanje
  • Elementi za čavljenje tla, štapna sidra za stijene i mikropiloti
  • Posebna sidra, kao što su električno izolirana geotehnička sidra i sidra velikog kapaciteta s do 91 užetom

Najnovije norme

BBR geotehnička sidra ispunjavaju zahtjeve norme EN 1537 ili najnovijih propisa koji se primjenjuju na lokaciji njihovog korištenja. CONA CMG geotehnička sidra dijele određene komponente s PT sustavima CONA CMX s europskim dopuštenjem i stoga imaju koristi od strogog sustava ispitivanja i osiguranja kvalitete prema zahtjevima ETAG 013 za opremu za naknadno prednapinjanje.