Izvrsnost projektiranja u gradnji mostova i podizanju teških tereta

BBR mreža pruža izvrsnost u svim kategorijama tehnika izgradnje mostova, bez obzira radi li se o primjeni na lokaciji ili predgotovljenim konstrukcijama. Nudimo širok raspon stručnih radova, od idejnog projekta do izvedbe slobodne konzolne gradnje, postepeno potiskivanje (naguravanje), napredno razupiranje (MSS), tehnike raspon po raspon i povezane metode a posjedujemo i širok raspon opreme za gradnju mostova.

Slobodna konzolna gradnja (betonom proizvedenim na gradilištu i predgotovljenim)

Grudziadz Bridge (Poland) by BBR Network Member BBR Polska

Dokazana i sigurna metoda slobodne konzolne gradnje, kako je koristi BBR mreža, često je prikladna i isplativa za izgradnju mostova dugačkog raspona, uključujući različite prepoznatljive konstrukcije gdje visina, topografija ili geotehnički uvjeti čine primjenu konvencionalnih oplata neekonomičnom.

Slobodna konzolna gradnja jedna je od najpopularnijih metoda građenja mostova koju članovi BBR mreže koriste na svim kontinentima. Ekonomičan spektar dužina raspona za slobodne konzolne konstrukcije proizvedenih na gradilištu počinje na oko 70 m te doseže više od 250 m. Značajne uštede moguće je ostvariti korištenjem ove metode umjesto konvencionalnih metoda mostogradnje.

Konzolna gradnja je metoda izgradnje pri kojoj se konstrukcija gradi od uporišta prema van, kako bi se oblikovala konzolna konstrukcija bez privremenog podupiranja, primjenom izgradnje na gradilištu, u fazama. Kada su dvije konzolne konstukcije koje se nalaze na suprotnim stranama povezane u jedinstvenu konstrukciju i podignute u istom koraku, to čini „slobodnu konzolnu gradnju“

Jednostavnim rječnikom, izgradnja na gradilištu opisuje proces pri kojemu se sastavnice postupno postavljaju na gradilištu na njihovim konačnim položajima unutar konstrukcije.

Radi usporedbe, za predgotovljene konstrukcije sastavnice su unaprijed proizvedene u betonari - koja može biti ili na lokaciji ili u udaljenom pogonu - a potom ih se transportira na lokaciju projekta te ih se postavlja u konačni položaj kao završene jedinice.

Tijekom posljednjih 30 godina, BBR mreža je širom svijeta uspješno izvršila desetke projekata slobodne konzolne gradnje - betonom proizvedenim na gradilištu i predgotovljenim. Dokazano smo uspješni u svim građevinskim fazama, od idejnog projekta do izvedbe, i pružamo profesionalnu podršku konzultantima, projektantima, investitorima i izvođačima.

Postepeno naguravanje

Barbantino Viaduct (Spain) by BBR Network Member BBR PTE

Postepeno potiskivanje (naguravanje) mostova može sačuvati vrijeme, novac, prostor i spriječiti prekide, a pritom olakšati pristup i postići visoku kvalitetu završnog proizvoda.

Metoda postepenog potiskivanja (naguravanja) osobito je prikladna za izgradnju naknadno prednapregnutih neprekinutih mostova s više raspona. Uključuje izgradnju 15-30 m dugačkih dionica gornjeg ustroja mosta na nepomičnim oplatama iza upornjaka i potiskivanjem cijele dionice naprijed pomoću dizalica ili sustava potiskivanja trenjem uz osovinu mosta. Dionice se postavljaju jedna za drugom, a zatim se zajedno naprežu. Gornji ustroj se potiskuje preko privremenih kliznih ležajeva na stupu. Kako bi se moment savijanja održao niskim u gornjem ustroju tijekom izgradnje, postavlja se tzv. „kljun“ na prednji dio ploče mosta.

Glavne prednosti za korištenje ove metodologije izgradnje umjesto tradicionalnih metoda su sljedeće:

  • Minimalno ometanje područja u osjetljivom okolišu
  • Potrebna manja zona montaže
  • Veća sigurnost tijekom izgradnje koja se većinom vrši na razini tla
  • Ekonomičnost transporta i opće smanjenje broja građevinskih elemenata
  • Veća kvaliteta završnog proizvoda i izvedba koja potiče iz lakših radnih
  • uvjeta i mogućnosti ponavljanja zadataka
  • Jednostavnost pristupa lokacijama s otežanim ili ograničenim pristupom - kao što je preko rijeka, dubokih kotlina, cesta ili željezničkih linija, loših uvjeta tla ili područja u zaštićenom okolišu

Iako njezine značajne prednosti čine ovu tehniku vrlo atraktivnom opcijom, određeni aspekti zahtijevaju visoku razinu stručnosti - u smislu ljudi i opreme - koju nude članovi BBR mreže. Oni imaju bogato iskustvo u tehnikama postepenog potiskivanja, stečeno tijekom mnogih godina, kao i povijest uspješne isporuke konstrukcija izgrađenih metodom potiskivanja širom svijeta.

Napredno razupiranje (sustav pomičnih skela - MSS)

The Industrial Ring Road (Singapore) by BBR Network Member BBR Construction Systems

Metoda naprednog razupiranja - ili sustav pomičnih skela - MSS - razvijen je za mostove višestrukog raspona preko teškog terena ili vode, gdje bi postavljanje skela bilo skupo ili jednostavno ne bi bilo izvedivo. Nosač za potiskivanje pomiče se unaprijed na stupovima mosta, raspon po raspon, kako bi se omogućilo postavljanje betonskih konstrukcija na gradilištu Metoda je visoko prilagodljiva za širok spektar raspona i vrsta gornjeg ustroja - bilo po donjoj pojasnici nosača ili iznad nosača.

Konvencionalne oplate ili skele su prikladan izbor za izgradnju mostova s jednim rasponom. Za mostove koji su znatno duži i imaju više raspona, skele je potrebno pomaknuti između različitih dionica mosta tijekom izgradnje. Tako je razvijena tehnika naprednog razupiranja. Ta građevinska metoda primjenjuje pomičnu potpornu gredu, postolje, za oplate koje sežu preko barem jednog raspona, ali najčešće preko dužine dva raspona. Uz postavljenu potpornu gredu, poprečne grede preko postolja osiguravaju oplatu i radnu platformu te se proces građenja može učinkovito obavljati. Uz posebne valjkaste ležajeve i dizalice za potiskivanje, postolje se jednostavno može pomicati duž mosta kako izgradnja napreduje. Sustav pomičnog postolja je najprimjereniji za raspone između 30 i 60 m.

Metoda izgradnje raspon po raspon pomoću predgotovljenih elemenata

LRT Extension, Kuala Lumpur (Malaysia) by BBR Network Member BBR Construction Systems (M)

Metoda izgradnje mosta raspon po raspon korištenjem predgotovljenih elemenata nudi veliku brzinu izgradnje. Najčešće se koristi u kombinaciji s rešetkastim nosačem za podizanje smještenim ispod sastavnica mosta ili postoljem za podizanje iznad mosta, koji se koriste kako bi se predgotovljeni elementi postavili na svoj položaj. Tehnika izgradnje raspon po raspon sastoji se od sljedećih primarnih koraka:

  • Podizanje sastavnica za cijeli raspon na privremeni nosač za podizanje postavljen između para susjednih trajnih stupova mosta
  • Ugradnja i napinjanje longitudinalnih PT natega, čime je sastavnicama omogućeno samostalno stajanje
  • Pomicanje nosača za podizanje na mjesto na kojem će se postaviti sljedeći raspon

Budući da postoji samo jedan ciklus napinjanja i injektiranja natega po pojedinom rasponu, ova metoda može biti puno brža od metode konzolne gradnje predgotovljenim elementima, koja zahtjeva takav ciklus za pojedine parove sastavnica mosta.

Najčešća primjena metode raspon po raspon je za izgradnju dugih vijadukata s rasponima slične duljine. Metoda se najčešće koristi za raspone od 25 m do 45 m. Kako se raspon povećava, znatno se povećava i trošak nosača za podizanje. Nosač može podupirati sastavnicu s donje ili gornje strane - postolja postavljena na donjoj pojasnici nosača i s gornje strane.

Alternativno, predgotovljene grede punog raspona mogu biti isporučene iz pogona za predgotovljene grede na lokaciju izgradnje putem pomoćnih postolja. Ova metoda omogućuje brz tempo izgradnje.

Podizanje teških tereta

Bernabeu Stadium (Spain) by BBR Network Member BBR PTE

Podizanje teških tereta je posebna tehnika podizanja hidrauličkim kablovima za iznimno teške terete, koju koriste članovi BBR mreže. Ta tehnika omogućuje rješenje koje štedi vrijeme i novac za projekte temeljene na modularnoj građevinskoj metodi i velikim, teškim, predgotovljenim elementima. Tehnika podizanja teških tereta može se koristiti za:

  • Podizanje i spuštanje teških tereta - predgotovljenih greda, cjelovitih strukturnih elemenata, krovova, oplata itd. koji su izrađeni na gradilištu ili u tvornici, i koji se zatim na gradilištu podižu na položaj pomoću užadi i hidrauličkih dizalica.
  • Podizanje mostova - za zamjenu ili popravak primjerice ležajeva mostova, gornji ustroj mosta se podiže i spušta hidrauličkim dizalicama bez ometanja prometa.
  • Zakretanje i spuštanje mostova - mostovne konstrukcije moguće je zakrenuti ili spustiti iz područja montaže na konačni položaj.

Tipičan spektar raspona mosta

  • Konvencionalna oplata: do 80 m
  • Izgradnja raspon po raspon u segmentima pomoću predgotovljenih elemenata: 25 - 45 m
  • Slobodna konzolna gradnja pomoću predgotovljenih elemenata: 45 - 135 m
  • Slobodna konzolna gradnja pomoću elemenata proizvedenih na gradilištu: 70 - 250 m
  • Luk (slobodna konzolna gradnja pomoću predgotovljenih elemenata i elemenata proizvedenih na gradilištu): 50 - 200 m
  • Ovješeni most (predgotovljene sastavnice i sastavnice proizvedene na gradilištu): 150 - 700 m

Prava metoda

Metoda izgradnje mosta igra značajnu ulogu i trebala bi se razmotriti tijekom razdoblja izrade idejnog projekta uz pomoć BBR mreže. Građevinska metoda ovisi najviše o topografiji i utječe na projektiranje presjeka mosta kao i raspona. U osnovi se koriste četiri glavne tehnike, kao što su slobodna konzolna gradnja, napredno razupiranje, naguravanje i raspon-po-raspon, uz konvencionalne oplate ili radnje podizanja teških tereta u mostogradnji. Osim tih metoda, primjenjuje se i širok raspon različitih ili prilagođenih metoda.

CONNAECT 2013

Seventh Edition of the Magazine of the Global BBR Network of Experts
See our Downloads page