Maksimalna fleksibilnost za građevine

Bilo na podnim pločama ili podignutim podovima, prednosti proizašle primjenom naknadno prednapetih rješenja su bezbrojne. Desetljećima korištene u Australiji i Sjedinjenim Američkim Državama, naknadno prednapete ploče postale su popularne širom svijeta, budući da su njihovu vrijednost prepoznali klijenti, investitori i građevinski stručnjaci.

Salzburg Shopping Centre Expansion (Austria) by BBR Network Member KB Vorspann-Technik


Tehnologija naknadnog prednapinjanja ploča ili ravnog usidrenja, s direktnom vezom s betonom ili bez nje, optimalno je rješenje kada je riječ o tankim strukturnim elementima. Tipične primjene uključuju parkirališta, stambene zgrade, uredske prostorije, trgovačke centre, bolnice, stadione i podne ploče za distribucijska skladišta, objekte terminala, hangare i sportske dvorane. Uspješno su instalirani i na okomitim strukturama i pločama mosta. Projektiranje građevina od PT ploča, koje nude članovi BBR mreže, zahtjeva pažljivo inženjersko razmatranje kako bi se ostvarila maksimalna korist za sve zainteresirane strane.

Ispunjenje modernih zahtjeva

Naknadno prednapeti beton može se lako prilagoditi kako bi odgovorio na kompleksne izazove geometrije i namjenskog projektiranja koji su potrebni kako bi se ispunili zahtjevi moderne arhitekture. Na primjer, za standardne PT ploče uobičajeni su rasponi i do 15 m - time je u građevinama omogućeno stvaranje velikog prostora bez stupova.

Kako su uobičajeno oko 30% pliće, PT ploče mogu smanjiti visinu građevine ili čak omogućiti dodatak jednog ili više katova unutar ukupne visine građevine.

Manje materijala, brži program

Osim smanjenja količina betona i čelika za nadgradnju, naknadno prednapinjanje može značajno smanjiti i količinu radova na temeljima. Osim toga, tanje PT ploče i rano prednapinjanje pomoću sustava BBR VT CONA CMF flat, CONA CMM Single ili CONA CMM Two/Four promiču brže cikluse izgradnje pojedinih katova građevine, omogućavajući time brže napredovanje cijele građevine.

Smanjeni troškovi održavanja

Viaduct Events Centre (New Zealand) by BBR Network Member BBR Contech


Naknadno prednapete građevine su izdržljive i ne traže puno održavanja jer tlačne sile primijenjene na građevini tijekom prednapinjanja rezultiraju boljom kontrolom pucanja i otklona/vibracije.

CONA CMX

Strong and Versatile
Volume 1: System Applications
See our Downloads page