Predvodnici tehnologije kosih vješaljki

Mnogi od zapanjujuće lijepih arhitektonskih projekata i tehnički izvrsnih inženjerskih projekata ostvareni su primjenom švicarskih BBR kosih vješaljki. BBR mreža jedan je od vodećih svjetskih dobavljača i izvođača za ugradnju istih, te je izvela više od 420 velikih projekata, što je rezultiralo obiljem izdržljivih i veličanstvenih ovješenih konstrukcija širom svijeta.

Tatara Bridge (Japan)


BBR tehnologija kosih vješaljki može se koristiti sa sljedećom primjenom:

  • Ovješeni mostovi - grade se u sve većem broju od 1950. te su osobito prikladni za mostove sa srednjim i dugim rasponom od 100 do 1.000 m, gdje tehnički i ekonomski čimbenici upućuju na takvo rješenje. Za manje mostove drugi parametri mogu biti odlučujući prilikom odabira rješenja s kosim vješaljkama - primjerice, smanjena dubina ploče mosta, građevinska metodologija i estetika.
  • Lučni mostovi - gdje je BBR tehnologija kosih vješaljki rješenje za odabir vješaljki.
  • Krovovi - gledališta, stadiona, zrakoplovnih hangara i ostalih laganih konstrukcija širokog raspona predstavljaju idealnu primjenu. Tehnologija kosih vješaljki otvara cijeli novi opseg mogućnosti za arhitektonsku kreativnost, kao i funkcionalne značajke i odluke Rješenja u vidu kosih vješaljki primijenjena su za arene i stadione u Maleziji, Australiji, Njemačkoj i Ujedinjenim Arapskim Emiratima.
  • Tornjevi - moguće ih stabilizirati za komunikacijske objekte, dimnjake i antene, kao i za vjetroagregate.

Prednosti korištenja kosih vješaljki

Ovješene strukture imaju velik potencijal kada je riječ o rastućim zahtjevima za građevinama širokog raspona. Njihove prednosti su uglavnom u povećanoj aerodinamičnoj stabilnosti, smanjenim troškovima upornjaka, bržoj i jednostavnijoj izgradnji te općenito laganim konstrukcijama. No, najvažniji čimbenik u osiguranju izdržljivosti i izvedivosti ovješene strukture je odabir tehnološki naprednog i dokazanog sustava kosih vješaljki, poput opsega HiAm CONA.

Sustavi bez premca na svijetu

Sustav kosih vješaljki BBR HiAm CONA, tehnologija sedla za primjene u poluovješenim konstrukcijama BBR HiEx CONA, te sustav sa žicama BBR HiAm/DINA nemaju premca nigdje u svijetu. BBR je na čelu razvoja u području tehnologije kosih vješaljki već 50 godina. Ne samo da smo izumili kose vješaljke visoke otpornosti na zamor materijala, nego smo izgradili i prve projekte na svijetu u kojima su se koristile moderne kose vješaljke s paralelnom užadi te kose vješaljke od ugljikovih vlakana.

Rio Corgo Bridge (Portugal) by BBR Network Member BBR PTE

Podrška specifična za projekt

BBR mreža može pružiti vrednovanje specifično za određeni projekt - uzimajući u obzir strukturne kapacitete i globalno međudjelovanje kosih vješaljki i struktura, kao i zahtjeve izgradnje te ukupnu ekonomiku i dostupnost različitih sustava. To uključuje i podršku u vezi fenomena vibracije kosih vješaljki i naše napredno rješenje za prigušenje vješaljki - BBR Square Damper. Kontaktirajte nas za više informacija.

HiAm CONA

Stay Cable System - Elegance and Strength

See our Downloads page

BBR Stay Cables

400 reasons to choose the BBR Network

See our Downloads page