Infrastruktura za energiju

Od građevinske industrije sve se više traže ekološka rješenja, dok praktičnost i povezane troškove moraju procijeniti vlasnici infrastrukture. Postoje neke atraktivne prednosti prilikom odabira BBR tehnologije. Sektori uključuju energiju vjetra, LNG/LPG i nuklearnu energiju - pri čemu stručnost BBR mreže daje značajan i kontinuiran doprinos.

Kjollefjord Wind Project (Norway) by BBR Network Member KB Spennteknikk AS

Tehnologija i tehnike za vjetroagregate

Naknadno prednapeti beton igra važnu ulogu u ostvarenju punog potencijala energije vjetra. Rješenja u vidu betonskih tornjeva su prilagodljiva i izdržljiva te nude cjeloživotnu izvedbu uz minimum održavanja. Upotreba predgotovljenog ili na gradilištu pripremljenog naknadno prednapetog betona umjesto čelika prilikom izgradnje vjetroelektrana nudi više prednosti za vlasnike i rukovatelje:

  • Smanjeni troškovi održavanja i cjeloživotna izvedba -s usporedivom izdržljivošću betona u odnosu na čelik.
  • Do 15% veća proizvodnja energije - piloti od naknadno prednapetog betona mogu biti viši za 30-40 m.
  • Niži troškovi prijevoza - lijevanje betona nije visoko specijalizirano i može se izvoditi blizu gradilišta.
  • Fleksibilnost projektiranja i izgradnje - univerzalnost betona omogućuje projektna rješenja bez ograničenja visine ili veličine.
  • Dinamična izvedba - naknadno prednapeti beton posjeduje neodvojiva svojstva visokog prigušenja i može pružiti rješenja otporna na zamor materijala uz nižu emisiju buke.

Viši vjetroagregati trebaju veću strukturnu snagu i krutost kako bi podnosili i povećanu težinu turbine i sile savijanja od djelovanja vjetra na rotore i toranj te kako bi izbjegli oštećenje od rezonancije. Pomak prema višim vjetroagregatima pomiče ravnotežu prema projektnim rješenjima u vidu PT betona zajedno sa svim njegovim prednostima.

Proizvodi CONA CMB s trakama i CONA CMG za sidrenje u tlu su, među ostalima, prikladni za izgradnju vjetroelektrana.

Ispunjenje zahtjeva za skladištenje LNG-a/LPG-a

LNG Tanks in Barcelona (Spain) by BBR Network Member BBR PTE

 

Kako bi se ispunilo zahtjeve za ukapljenim prirodnim plinom (LNG) i ukapljenim naftnim plinom (LPG), širom svijeta razvijaju se novi objekti - pri čemu su BBR tehnologije i stručnost sredstvo njihovog ostvarenja.

LNG se skladišti u kriogeničkim uvjetima pri -162°C unutar posebno projektiranih i izgrađenih spremnika s dvostrukim stjenkama, u kriogeničkim uvjetima pri -162°C. Pri toliko niskim temperaturama uvjeti za objekte za skladištenje su vrlo strogi te su spremnici od naknadno prednapetog betona optimalno prilagođeni zadatku. Veliki betonski spremnici su iznimno robusni zbog značajnih količina potrebnog prednapinjanja - projektirani su i instalirani pod strogo kontroliranim uvjetima kvalitete, sa mehaničkom opremom koja traži posebne certifikacije.

Tehnike projektiranja i izgradnje su posebno prilagođene za izgradnju LNG spremnika. Vanjske stjenke spremnika najčešće su izrađene od naknadno prednapetog betona. Praznina između dvostrukih stjenki spremnika puni se izolacijom. Spremnici su promjera oko 80-90 m i visine od 50 m, uz debljinu stjenki od oko 750 mm. Naknadno prednapete natege su vrlo velike i obično se pružaju i okomito i vodoravno.

Spremnici za LNG su optimalno prikladni za građevinske metode koje koriste klizne oplate ili penjajuće sustave na gradilištu u kombinaciji s naknadnim prednapinjanjem. Tehnike projektiranja i ugradnje vrlo su specijalizirane te zahtijevaju posebno certificirane i ispitane materijale - kao što je CONA CMI sustav za kriogeničku primjenu - te vrlo iskusne izvođače.

Energija za budućnost

Prepoznata prilagodljivost i pouzdanost BBR sustava za naknadno prednapinjanje tlačnih spremnika i zaštitnih zgrada nuklearnih postrojenja učinila ih je jednima od međunarodno najpoznatijih. BBR tim je do sada izvršio više od 60 projekata nuklearne energije u 15 država.

BBR inženjeri su bili pioniri razvoja natega visokog kapaciteta za primjenu u industriji nuklearne energije. Već su u 1960-ima konstruirali poseban objekt u postrojenju za montažu natega u Švicarskoj kako bi ispitali prvu generaciju velikih natega za nuklearna postrojenja.

Osnovni strukturni projekt je obično cilindrični objekt s pločama ravnih krajeva ili konveksnom kupolom. Praktično sva nova nuklearna postrojenja tipično se sastoje od dva sloja, unutarnje i vanjske zaštitne zgrade. BBR-ove natege za naknadno prednapinjanje poput visokokapacitetnih CONA CMI internal natega s do 73 užeta, tipično se koriste za unutarnju zaštitnu zgradu i sastoje se od tri tipa:

  • Okomite natege za naknadno prednapinjanje zidova
  • Natege s horizontalnom petljom
  • Natege u obliku štapa

Za kontinuiranu sigurnost upotrebe velikih natega od velike su važnosti točna mjerenja sile napinjanja i redovite kontrole. Članovi BBR mreže već dugo godina izvode tzv. „lift-off“ ispitivanja.

LNG/LPG References

Tailored, Certified & Reliable

See our Downloads page

BBR Nuclear Tendons

Powerful and trusted technology

See our Downloads page