60 godina u geotehnici

BBR ima preko 60 godina iskustva u projektiranju i primjeni naknadno prednapetih proizvoda. Od tih ranih dana BBR je bio i ostao partner kojemu se može vjerovati da će pružiti inovativna rješenja u kompleksnom svijetu geotehnike, uključujući privremena i trajna geotehnička sidra, geotehnička sidra velikog kapaciteta za brane, šipke za naknadno prednapinjanje i elementi za čavljenje tla.

Victoria University (New Zealand) by BBR Network Member BBR Contech

Tipične primjene

Od kada su 1951. prvi put upotrijebljena BBR napeta geotehnička sidra za sidrenje zidova elektrane u mjestu Maggia u Švicarskoj, BBR je nastavio razvijati svoju tehnologiju kako bi pružio bolja i inovativnija rješenja za geotehničko tržište. Geotehničke primjene uobičajeno uključuju sljedeće:

  • Potporni zidovi za velika rezanja
  • Sidrenje okomito iskopanih zidova
  • Nadogradnja brana
  • Stabiliziranje nestabilnih kosina
  • Osiguranje struktura ispod razine podzemnih voda
  • Sidrenje visokih konstrukcija kao što su nosači dalekovoda i vjetroagregata
  • Sidrenje vlačnih sila za žičare ili upornjake mostova

Poboljšanje sigurnosti brana pomoću rekordnih BBR geotehničkih sidara

Catagunya Dam (Australia) by BBR Network Member Structural Systems


Danas širom svijeta postoji oko 800.000 brana različite veličine i svrhe. Iako lokalnim zajednicama donose mnoge dobrobiti, općenito je priznato da takve strukture u slučaju nesreće mogu predstavljati ozbiljan rizik, ne samo za opću sigurnost ljudi, već i za nacionalne i lokalne ekonomije. Stoga su mnoge vlade širom svijeta razvile regulatorni okvir za sigurnost brana koji se redovito ažurira kako bi se osigurao stalno siguran rad infrastrukture. Nedavno revidirane norme o mogućim seizmičkim događajima potakle su nadogradnju i ojačavanje brojnih brana. Članovi BBR mreže izveli su mnoge od ovih projekata koristeći se najnovijom CONA CMG tehnologijom. BBR-ovi stručnjaci su naime ugradili i najduže trajno geotehničko sidro ikada upotrijebljeno, kao i trajna sidra najveće nosivosti s prekidnim opterećenjem od preko 25.390kN!

CONA CMG Geotechnic

Saznajte više o našem sustavu CONA CMG, koji se najčešće koristi u ove svrhe.