BBR-ovi ostali PT sustavi

Od 1944. godine BBR je začetnik i razvojna snaga u području prednapinjanja, predstavljajući pritom najbolju švicarsku tehnologiju, uključujući BBRV® sustav za žicama i seriju CONA PT užadi. Ti se sustavi još uvijek koriste za posebne namjene ili se primjenjuju na određenim tržištima kao lokalno odobreni PT sustavi. Tipične su primjene projekti mostova, zgrada i teške infrastrukture kao što su energetske, prometne i vodne instalacije.

CONA Multi
CONA Compact
CONA Flat

BBR CONA Multi (sustav s više užadi)

BBR CONA Multi prvi je rezultat razvoja sustava užadi koji koristi 7-žičnu užad za prednapinjanje. Dostupna usidrenja uključuju aktivna i pasivna usidrenja, nepomične spojnice tipka K (s rukavcem) i pomičnu spojnicu tipa KC (također s rukavcem).

BBR CONA Compact (sustav s kompaktnom užadi)

BBR CONA Compact je daljnji rezultat razvoja sustava CONA Multi koji koristi 7-žičnu užad za prednapinjanje. Dostupna usidrenja uključuju aktivna i pasivna usidrenja, nepomične spojnice tipka K (s preklapanjem) i tipa GH (s rukavcem).

BBR CONA Flat (sustav s ravnim usidrenjem)

BBR CONA Flat je sustav naknadnog prednapinjanja s direktnom vezom s betonom pomoću 7-žične užadi za prednapinjanje. Osobito je prikladan za tanke građevinske elemente. Dostupna usidrenja uključuju aktivna i pasivna usidrenja.

BBR CONA Single (sustav s pojedinačnom užadi)

BBR CONA Single s pojedinačnom užadi koristi se tamo gdje su potrebne male jedinice za naknadno prednapinjanje. Za natege bez direktne veze s betonom, uže je obloženo posebnom zaštitnom mašću i zatvoreno unutar plastičnog voda. U slučaju natega u direktnoj vezi s betonom, ugrađuju se valovita metalna ili plastična obloga, koja se injektira cementom nakon prednapinjanja. Dostupna usidrenja uključuju aktivna i pasivna usidrenja te prijelazna sidrenja s kontinuiranim užetom ili spojnim rukavcem.

BBR CONA External (sustav naknadnog prednapinjanja izvan betonskog presjeka)

BBR CONA External je daljnji rezultat razvoja sustava CONA Compact koji koristi 7-žičnu užad za prednapinjanje. Osobito je prikladan za natege izvan betonskog presjeka bez direktne veze s betonom. Dostupna usidrenja uključuju aktivna i pasivna usidrenja, a moguće je ugraditi natege osnovnog tipa (koje nisu zamjenjive) ili one zamjenjivog tipa.

BBRV Wire (sustav sa žicama)

BBRV kablovi za naknadno prednapinjanje bili su jedan od najranijih i najpouzdanijih sustava za naknadno prednapinjanje. Taj je sustav paralelnih žica za naknadno prednapinjanje BBR razvio 1944. godine i otada ga stalno unaprjeđuje. BBRV nategu čini snop žica promjera 7 mm. Sva aktivna i pasivna usidrenja različitih tipova na BBR-ovu vlastitu tehnologiju hladno oblikovanih glava pomoću kojih je svaka žica učvršćena u kompaktnoj glavi sidra. Spojnice usidrenja (s rukavcima ili šipkama) te nepomična sidra u obliku fena također su dostupna.

Krov kuće za slonove, Zoološki vrt u Zürichu

Središte Zoološkog vrta u Zürichu, Park slonova Kaeng Krachan površine 10.000 m2 okrugla je betonska kuća za slonove sa zadivljujućom zakrivljenom drvenom strukturom krova. Divovski krov površine 6.000 m2 i promjera 85 m predstavlja samostojeću strukturu oblika ljuske, čija se sila prenosi na lokalne krovne temelje naknadno prednapetim betonskim prstenastim gredama. Prstenasta je greda prednapeta s devet BBRV žičanih PT natega dužine do 120 m.