BBR Square Damper sustav za prigušivanje vibracija kosih vješaljki

Zahvaljujući jednostavnom dizajnu, visokoj učinkovitosti, jednostavnoj prilagodljivosti i niskim zahtjevima održavanja, BBR® Square Damper je najsuperiorniji uređaj za prigušivanje vibracija dostupan na međunarodnom tržištu. BBR Square Damper objedinjuje novu generaciju materijala, zajedno s ventilacijskim/izolacijskim sustavom kojim se unaprjeđuje izdržljivost sastavnica i produžuju razdoblja između održavanja.

Vibracije vješaljki

BBR Square Damper

Unatoč širokoj uporabi ovješenih mostova postoji još nekoliko područja od velike važnosti, što se posebno odnosi na učinke i eliminaciju pojave vibracije vješaljki. Čak i kod novoizgrađenih ovješenih mostova pojavljuju se prilično ozbiljne vibracije. Nekoliko mehanizama vibracije vješaljki identificirano je i objašnjeno, a četiri najčešća pojavna oblika su vrtložno odvajanje, galopiranje, parametarska oscilacija - interakcija kolničke ploče/pilona i vješaljki - te vibracije uzrokovane kišom i vjetrom.

Kroz godine, BBR je stekao zavidno znanje o tim posebnim pojavama koje se javljaju na kosim vješaljkama, što je dovelo do razvoja robusnih i pouzdanih metoda kojima se poništavaju takve vibracija vješaljki.

Konfiguracije prigušivača

BBR Square Damper je vrhunski dodatni uređaj za pasivno prigušivanje temeljen na trenju. Taj se uređaj može koristiti kao unutarnji prigušivač i tad je ugrađen unutar čelične vodeće cijevi ili alternativno kao vanjski prigušivač pričvršćen na slobodnu duljinu vješaljke pomoću kućišta za prigušivač i vanjske spone. Za prigušivač je ispitivanjem dokazano da postiže maksimalno pasivno dodatno prigušenje koje se smatra „savršenim prigušivanjem“.

Kvadratni prigušivač BBR Square Damper također dolazi s opcijskom mehaničkom blokadom u situacijama kod kojih je prisutna velika deformacija i/ili rotacija vješaljki.

Prednosti prigušivača BBR Square Damper

  • Frikcijski prigušivač s ujednačenim svojstvima trenja
  • Prigušivač se ne aktivira pri niskim i nekritičnim amplitudama vibracija
  • Slobodno longitudinalno i rotacijsko kretanje, važno za duge vješaljke kod kojih su promjene temperature i otkloni od ključne važnosti
  • Jednostavna inspekcija i vrlo jednostavno održavanje
  • Jednostavno podešavanje u svakom trenutku kako bi se prilagodilo radnim amplitudama
  • Učinkovitost neovisna o ubrzanju/vrsti vibracija
  • Učinkovitost prigušivanja dokazana ispitivanjem
  • Visoka izdržljivost i konstantna radna svojstva
  • Dokazana učinkovitost na postojećim projektima

HiAm CONA

Stay Cable System - Elegance and Strength

See our Downloads page

Nova generacija materijala

Razvoj prigušnika BBR Square Damper uključivao je između ostalog nekoliko višemilijunskih ciklusa sveobuhvatnog ispitivanja trošenja prigušnika oscilacijom kako vi se odredila stvarna izdržljivost komponenti trenja. Tijekom ispitivanja je temperatura namjerno bila održavana visokom (T > 300°C) kako bi se pojačavalo trošenje i habanje. Takvi su testovi pokazali da su za takve primjene prikladni samo materijali nove generacije, posebno napravljeni za ovakve zahtjevne primjene.